Harira

Marokkaanse maaltijdsoep met champignons en tomaat

Dit heb je nodig!

  • 2 uien
  • mini-stronkje gember (1cm)
  • 500 gram champignons
  • 4 tomaten
  • 8 wortelen
  • 4 stengels bleekselderij
  • 6 tenen knoflook
  • 3 stelen peterselie
  • een grote hand rozijnen
  • 1 blik kikkererwten (400 gram)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels komijn
  • 2 theelepels kurkuma
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • peper

Zo maak je het:

  1. Vul een pan voor de helft met water. Zet de pan op hoog vuur tot het kookt. Snij de tomaten in (niet doorsnijden maar een klein kruisje aan de onderkant). Schil en pel de ui en knoflook en snijd ze fijn.
  2. Als het water kookt, dompel je de tomaten met een lepel in het kokende water voor ongeveer 15 seconden. Haal de tomaten uit de pan en dompel ze in koud water. Verwijder het velletje van de tomaten en snijd ze vervolgens in kleine blokjes. Zet ze apart.
  3. Doe de olie in een hapjespan op laag vuur. Bak de ui tot deze goudgeel is en doe vervolgens het deksel op de pan. Spoel de champignons schoon en snijd ze in vieren. Stort de champignons bij de ui en bak ze 4 minuten op een middelhoog vuur. Roer regelmatig om.
  4. Spoel de wortelen schoon en snijd ze in dunne plakjes. Voeg ze bij de ui. Spoel ook de selderijstelen, snij ze in reepjes en voeg ze bij de andere groenten. Doe nu ook de knoflook erbij. Laat alles zo’n 3 minuten stoven. Roer regelmatig om.
  5. Haal de peterselieblaadjes van de takjes. Leg 5 blaadjes apart en snijd de rest fijn.
  6. Doe alle specerijen, behalve de peterselie, bij de groenten en laat ze nog een minuut meebakken.
  7. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, 1½ liter water, de rozijnen en twee derde van de peterselie toe aan het mengsel. Voeg naar smaak wat snufjes peper toe. Breng het geheel aan de kook en rasp 2 theelepels verse gember bij de soep. Zet het deksel op de pan en laat de Harira 10 minuten op een laag vuurtje sudderen.
  8. Schep tot slot de kikkererwten en de rest van de bladpeterselie door de Harira.

Tip: Serveer de maaltijdsoep met volkorenbrood. Ook lekker met runderpoulet.